Guvernul ofera pana la 15.000 Euro pentru case eficiente energetic

          Ghidul de finanțare pentru programul "Casa Eficientă Energetic" a fost lansat în dezbatere publică marți 12 mai. Programul se adresează beneficiarilor, persoane fizice, proprietari de case deja construite. Aceștia pot beneficia de o primă energetică de maxim 15.000 de euro de care să se folosească pentru a face investiții pentru eficientizarea energetică a propriei locuințe.

Ministerul Mediului va finanța prin AFM un procent de 60% din costul lucrărilor, și nu mai mult de 15.000 euro, nerambursabili.

Bugetul programului "Casa Eficientă Energetic" este de 100 de milioane de euro, asta însemnând aproximativ 9000 de locuințe reabilitate energetic din Romania.

Viitorii beneficiari care vor aplica la programul "Casa Eficientă Energetic" vor putea opta pentru diferite măsuri de reabilitare energetică, propuse prin Auditul Energetic pe care îl vor face, cum ar fi:

-Termoizolarea construcției

-înlocuirea ferestrelor și ușilor cu unele eficiente energetic

-montarea pompelor de căldură

-montarea centralelor în condensație

-sisteme de ventilație cu recuperare de căldura

-panouri solare pentru prepararea apei calde menajere

-panouri fotovoltaice

-înlocuirea instalațiilori vechi (robineți, conducte), cu unele mai eficiente energetic

-înlocuirea corpurilor de iluminat cu unele eficiente (Led)

-sisteme inteligente de umbrire

etc.

Scopul programului este reducerea pierderilor de energie din casele românilor cu pană la 60%, in funcție de nivelul finanțării acordat. Aceasta înseamnă automat o scădere însemnată a facturilor pe care beneficiarii le plătesc lunar pentru întreținerea locuințelor.

Programul "Casa eficientă energetic" urmează să se demareze imediat după perioada dezbaterii publice care durează 30 zile și după publicarea în Monitorul Oficial.

Cei interesați de program vor putea sa depună online cererea pentru prima energetică, însoțită de un Audit Energetic (care include și Certificatul de Performanță Energetică) al locuinței, realizat ÎNAINTE de a depune cererea, de către un Auditor Energetic autorizat si nu mai vechi de 6 luni. Asadar recomandarea noastră este sa vă pregatiți din timp cu realizarea Auditului Energetic, pentru a putea aplica în timp util pentru fonduri, ele acordându-se pe principiul "primul venit, primul servit". După acceptarea cererii, proprietarii vor obține un număr unic de înregistrare, asta însemnând că au 60 zile la dispoziție pentru a depune toată documentația pentru investiție. După aprobare, se vor putea începe lucrările efective care se pot derula pe parcursul a 18 luni.

 

Descarcă Ghidul de Finanțare aici.

Ghidul de finantare

Obține Auditul Energetic pentru a putea aplica la programul "Casa Eficientă Energetic"